Smukt eller mindre heldigt

Gennem tiderne er der blevet bygget smukke og ikoniske bygninger, og der er også bygget mindre heldige bygninger. Sådan er det, og det har aldrig været noget stort problem. De mindre heldige bygninger har “gemt” sig indimellem den øvrige bebyggelse, og derved virket mindre synlig.
I de sidste årtier er det sket det at nye byggeprojekter er blevet store, høje og mere voluminøse.
Alle bygninger er ikoniske på tegnebrættet, men er de smukke eller mindre heldige efter flere år, eller flere årtier. Hvis nye store og voluminøse bygninger over tid falder ud til at være mindre heldige, er de ikke “gemt” indimellem anden bebyggelse, og må stå til skue i hele deres levetid.
For en provinsby som Silkeborg vil store bebyggelser som Papirtårnet, Søtorvet, Torvecenteret, Søhaven, Lidl-tårnet og andet voluminøs byggeri virke ekstra dominerende hvis de, over tid, falder ud til at være mindre heldige.

Billedet viser Remstruplund på Sanatorievej. Opført i 1911 af arkitekt J.P. Jensen-Wærum. I baggrunden ses træerne i Indelukket og derimellem borgmester Aage Christensens prestigebyggeri fra 1960, Silkeborghus.
SMUKT ELLER MINDRE HELDIGT?

F. eks. ligger denne aldeles grimme bygning på Søndergade. Men det er en enkelt bygning mellem flotte og prægtige bygninger. Derfor virker den, ja grim, men er ikke dominerende i kvarteret som i allerhøjste grad er kendetegnet ved Silkeborghus.